Kantpressning - från det lilla till det stora

I vår maskinpark finns fyra LVD kantpressar som klarar 40-220 ton och en maxlängd på tre meter.
Vi har under 2017 investerat i ännu en LVD Toolcell. Båda är utrustade med offline programmering och automatiska verktygsbyten. Presskraften på de båda maskinerna är 220/30 respektive 135/30
När det gäller kantpressning och bockning kan vi ta hand om allt från det lilla till det stora jobbet.

Vi är flexibla och kan hjälpa dig med både mindre och enklare detaljer samt större avancerade detaljer i tjockare plåt. Kantpressning är ett lönsamt val av plåtbearbetning både när det gäller enstyckstillverkning samt större serier.
I och med att våra moderna kantpressar har automatiska verktygsbyten och snabb tillförlitlig programmering kör vi både större och mindre komplicerade serier.

I kombination med manuell svetsning, bockning eller robotsvetsning och montering kan vi erbjuda våra kunder ett komplett koncept.

 

LVD Toolcell 220/30 

 

 

 

 

 

 

Kantpressad detalj med stor radie

 

Kantpressning och bockning av plåt.

 

Vanlig bearbetningsmetod

När det gäller metallbearbetning av plåt och aluminium är kantpressning en vanlig bearbetningsmetod.

Oftast sker kantpressning med en hydraulisk press. Pressen har två verktyg som sitter som i ett gap. Det översta verktyget är format som en kniv och det nedre är spårformat.

 

 

 

Bockning av plåt

Vi kan även erbjuda det mesta inom plåtbockning, oavsett bockningsradie och oavsett om det handlar om bockning av tunnplåt eller tjockare stålplåt. Söker du rörbockning kan du läsa mer om det här »

 

Bockad, kantpressad och svetsad produkt. 

 

Kantpressning - så fungerar det

När man ska bearbeta plåt så blir kantpressning ofta det naturliga valet. Det här beror på att metoden är kostnadseffektiv oavsett om man behöver många delar eller bara några få. Samtidigt så är det viktigt att man får en komplett tillverkningsprocess och ett stort kunnande för att slutprodukten ska bli så bra som möjligt. Arbetet med en kantpress ser lätt ut men det kräver en hel del skicklighet och erfarenhet.

En kantpress kallas för press brake eller brake press på engelska men det är särskilt i Sverige som man får riktigt fin service vad gäller pressning med den här typen av press. Grundkonceptet går ut på att man böjer en bit metall genom att klämma den mellan två delar av en maskin som liksom kniper samman över metallen. Man måste alltså inte använda sig av värme för att jobba med kantpressning och man slipper även att skära i metallstycket om det inte ska till ytterligare arbetsmoment där man kanske vill stansa eller på annat sätt ta fram detaljer.

 

Typer av pressar

Man kan beskriva kantpressar på lite olika sätt. Det hela beror lite på vad man är ute efter. Det finns långa pressar så väl som mindre kompakta versioner. Man ser förstås även på den styrka som erbjuds och även på hur snabbt pressen kan jobba. Det finns hydrauliska, pneumatiska och servo-elektriska kantpressar. Idag jobbar verkstäder med datorstyrd teknik där man ställer in pressen för att utföra en viss typ av pressning och ett visst antal gånger. Fram till 1950-talet så var mekaniska bromsar det vanligaste men i och med att man numera jobbar med hydraulik och datorer så har den här typen av arbete med pressning lagts på hyllan. Hydrauliken ger större precision och det är mycket viktigt i dagens utveckling av metallkomponenter.
Andra fördelar med de moderna kantpressarna är att de inte drar så mycket energi och att de är säkrare än tidigare former av pressar. Man kan nämligen snabbt stoppa pressen vilket är ovärderligt då en operatör kanske råkar ut för en farlig situation under arbetets gång.

 

Operatörens roll

När mycket idag fungerar automatiskt så kan man ju undra vad operatören gör. Tidigare så var operatörer tvungna att måtta in bitarna på rätt sätt för att det hela skulle ge rätt resultat. Idag kan man säga att operatörens roll är mer som programmerare och kontrollör. Man jobbar fortfarande till viss del för hand med inmatning. För större metallobjekt får man eventuellt använda sig av en robot för att det blir för tungt att manuellt flytta på plåten som ska vikas.

 

 

Robotec AB

Plåtgatan 5

333 33 Smålandsstenar

Tel. 0371-330 01

 

Kontakta oss »

 

Karta »   GPS »

 

 

Välkommen!

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Soliditets värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Soliditets databas.
Robotec AB
Plåtgatan 5
333 33 Smålandsstenar
Tel. 0371-330 01
www.robotec.se